Fout
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".
20
februari
2013

Imkeren in maart: een bepalende maand... Het imkerjaar is begonnen

Maart telt al vlug enkele zonnige en warme dagen waarop de bijen lustig beginnen te vliegen. Het eerste stuifmeel komt binnen in echt grote hoeveelheden. De koningin die reeds in februari haar eerste eitjes heeft gelegd wordt nu door de werksters in de watten gelegd en vet gemest met koninginnebrij zodat ze continu eieren kan leggen. Op haar toppunt in mei zal ze meer dan 2000 eieren per dag leggen!

Het nadeel hiervan is dat de voorraden nog sterker worden aangesproken dan in februari. Indien de imker te gierig is geweest de vorige zomer en herfst en minder dan 15 kg suiker heeft gegeven, zal hij dit nu cash betalen. Een volk dat in de maand maart in problemen komt zal niet meer haar volle potentieel kunnen halen in de rest van het jaar.
Op een echt warme dag kan je het wagen om de kast te openen en eens te kijken hoe het volk er voor staat. Het is echter geen aanrader maar als je je nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen, open dan de kast zo kort mogelijk. Hoe ver de voeselvoorraad gevorderd is kan je ook afleiden uit de strepen van wasmul op de bodemplaat. Komen deze lijnen tot achteraan de bodemplaat dan zal je misschien moeten bijvoederen... De bijen hebben nood aan vier basisbehoeften in maart, of beter vanaf maart. Warmte, water, suiker en stuifmeel zijn alle vier even noodzakelijk voor het ontwikkelend bijenvolk.

Warmte

Het steeds verder uitbreidende broednest dient op de correcte temperatuur (37┬░ C) gehouden te worden door de werksters. Deze warmte wordt geleverd door het trillen met de vliegspieren. Dit verbruikt uiteraard suiker.
De vier basisbehoeften

Als de kast nu goed beschut wordt tegen de wind en eventueel bijkomend geïsoleerd wordt, zal dit zeker voedsel besparen en kunnen de weinige winterbijen het broednest makkelijker op temperatuur houden.


Suiker

Een goed bevolkte kast verbruikt in maart al vlug 3 tot 4 kg suiker. Dat is bijna een vierde van de totale voorraad die we in de nazomer aan de kast hebben gegeven. Indien je vermoedt dat de voedselvoorraad van het volk zo goed als uitgeput is en het weer of de drachtweide laat het niet toe om deze aan te vullen, dan moet je 'noodvoeding' geven.

Het makkelijkst is suikerdeeg dat bovenop de toplatten wordt gelegd. Suikerdeeg is eigenlijk een mengeling van 1 deel honing en 7 delen bloemsuiker. Het nadeel aan voederen met suikerdeeg is dat bijen in staat moeten zijn om ook voldoende water te halen. Voederen met suikersiroop door middel van een voederbak heeft dit nadeel in minder mate. Suikerdeeg zorgt echter voor een langzame en langdurige prikkeling van de bijen. Siroop geeft hen een korte maar stevige suikerinjectie.
Vroeger werd ook al eens 'suikerplaten' gemaakt: 3 kg suiker werd met een halve liter water ingekookt. Vervolgens giet men de ingekookte oplossing uit en laat men het stollen. Deze plaat van een halve cm dik wordt bovenop de ramen gelegd.

Voeg nooit bloem of een andere vorm van zetmeel toe aan het deeg of de siroop. Dit helpt niets, integendeel. Bijen kunnen immers moeilijk zetmeel verteren, wat voor darmproblemen zal zorgen.


Water

Ook water is van vitaal belang voor het bijenvolk. In maart zal een kast ongeveer 1 liter water verbruiken. Een voederbak met water bovenop de kast of een zogenaamde bijenkroeg of bijenbar in de onmiddelijke nabijheid van de bijenhal voorziet de bijen van het nodige water. Een bijenbar kan je makkelijk maken door een ondiepe, brede schotel te vullen met water en te voorzien van enkele landingsplaatsen voor de bijen. Mos, takken, riet, een vod... voldoen allemaal als drinkplaats. Ververs regelmatig het water.


Stuifmeel

Tenslotte heeft het uitbreidende volk ook eiwitten nodig om de larven te voederen vanaf de derde dag nadat ze uit het ei zijn gekropen. De bijen hebben een voorraad stuifmeel aangelegd in het voorgaande jaar, het bijenbrood. Met een immer uitbreidend larvenbestand zal dit al snel onvoldoende zijn. Vers stuifmeel van wilg, wilde pruim, speenkruid,... leveren in deze maand het eerste stuifmeel. Vooral de wilg is een leverancier van veel stuifmeel van zeer goede kwaliteit.

Stuifmeel kan nauwelijks vervangen worden door kunstmatige vervangmiddelen. Experimenten met eiwitrijk sojameel waren zelden bevredigend. Tijdig een goede bijenweide aanplanten en zaaien is de beste methode om de bijen van voldoende eiwit te voorzien.

Categories: Bijen

Reacties (0)

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

De Fruittuin


Informatie over fruit in de tuin in al haar
vormen. Appels, peren, bessen,...

De Moestuin


Een moestuin beginnen? Hier beginnen
lezen!

Pluimvee


Nuttige tips bij voor het houden van kippen, kalkoenen en ander pluimvee.

Schapen


Enkele artikels over het houden van
schapen.